Tomaten-artisjok [vegan]

1 kleine ui, gesnipperd
1 dikke teen knoflook, fijngehakt
2 takjes tijm, gerist en gehakt
2 mooi rijpe tomaten, in brunoise
3 à 4 takjes basilicum of koriander, gerist en gehakt
1 à 2 eetl niet al te fijn broodkruim (liever geen paneermeel)
4 artisjokbodems, gaar (vers, uit blik of diepvries)*
olijfolie

* Blik- of diepvriesbodems zijn vaak vrij kleine; reken er dan 2 per persoon. Als u verse artisjokbodems gebruikt, kunt u de blaadjes met een sausje of kruidenolie als borrelhapje serveren.

Fruit de ui glazig in een ruime pan met wat olijfolie. Voeg de knoflook, tijm, tomaat en de helft van de basilicum of koriander toe. Laat op middelhoog vuur rustig zo staan tot de tomaten beginnen te bakken en schep dan om vanaf de bodem. Laat in totaal zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen. Schep zo min mogelijk om, zodat de tomaat wat structuur houdt.
Meng er van het vuur af broodkruim door, om te beginnen 1 (of 2) eetlepels en laat 10 minuten staan zodat het kruim het vocht kan opnemen. Voeg meer toe als het mengsel nog erg nat is; we willen het stevig genoeg hebben om ‘staand’ te scheppen. Maak af met de rest van de basilicum of koriander en peper & zout.
Leg de artisjokbodems met de holle kant naar boven op een ingevette en met peper & zout bestrooide ovenplaat. Snijd er een dun plakje vanaf als ze niet goed vlak blijven staan. Schep de tomatenvulling erop, als het lukt een beetje hoog, en zet ze 10 minuten voor serveren in een oven van 180 ºC.

Variatie
Meng fijne blokjes feta of halloumi door de tomaat.
Serveersuggesties: als hapje of voorgerecht, eventueel met gegrilde groenten erbij. Of maak er 2 à 3 per persoon en serveer ze als hoofdgerecht met polenta, ovenaardappeltjes, kikkererwten, risotto…
Houdbaarheid: 3 dagen. Hoe langer van tevoren gemaakt, hoe meer kans dat er veel tomatenvocht vrijkomt, schep de vulling eraf als het te erg is en meng er nog wat broodkruim door.