Raapstelenpuree met witlof [vegan]
800 g à 1 kg aardappelpuree
citroensap
10 slanke witlofjes, in de lengte gehalveerd
klontje boter
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
2 bossen raapstelen, niet al te fijn gesneden
notenolie
75 g (gerookte) amandelen, grof gehakt

Zet eerst in een ruime pan de aardappelen voor de puree op. Druppel als ze 10 minuten koken citroensap over de lofjes en leg ze in een stoommandje of brede zeef, laat boven de aardappelen met gesloten deksel in zo’n 7 minuten beetgaren.
Haal de lofjes van de pan en laat ze goed uitdampen.
Maak de aardappelpuree – houd hem een beetje grof.
Smelt een klontje boter in een brede koekenpan, fruit de knoflook erin en voeg de lofjes toe. Schud goed om en laat ze in 2 minuten licht kleuren.
Meng intussen de raapstelen door de puree, verdeel die (met een steekring) in charmante hoopjes over borden. Geef de lofjes apart of leg ze er uitwaaierend bij, met hun kontje tegen de puree. Zwier er notenolie over en bestrooi met amandel.

Serveervariatie: schenk-druppel er eventueel saus omheen; van cider- tot pistachesaus (uit m’n boek Groenten…).
Houdbaarheid: 2 à 3 dagen.